Yoga - Adem - Meditatie - Ontspanning - Klank

Wat is adem?

Adem is leven. Mijn adem houd mij in leven van de eerste tot mijn laatste ademtocht. Als ik bewust naar mijn adem kijk ,dan is het een spiegel van wat op dit moment binnen   mij aanwezig is. Zo bestaan er spreekwoorden als : “Dat beneemt mij de adem”, “Ik moet een lange adem hebben” ,“Buiten adem zijn” en “Op adem komen".

Ken ik mijn ademhaling, neem ik mijn adem waar en brengt dit mij ook naar verdieping en inzicht in mij zelf?

Ben ik mij bewust van mijn adem – hoe hij op dit moment is – dan kan ik dit overal toepassen in mijn dagelijks leven en steeds beter leren in balans te leven.

 

 

Pranayama

Wat is pranayama?

Een kennis en bewustwording over de adem, ademenergie en levensenergie. Pranayama is sinds de voorhistorische tijd bij de sjamanen bekent om magische vermogens te verkrijgen. Yogi’s gebruikten de ademtechnieken voor ontwikkeling en bevrijding uit de kringloop van wedergeboorten. De klassieke yoga van Patanjali beschrijft een 4de trede van 8 op weg naar samadhi. Samadhi is als de geest is opgegaan in de oergeest (purusha).

 

Pranayama is meer dan alleen ademoefeningen, het begin is het eigen onderzoek waarbij je zo veel mogelijk van jezelf als subject tot object vrijkomt. In het Pranayamaboek van Douwe Tiemersma gaat het om de weg naar realisatie naar non–dualiteit; welke zijn oorsprong heeft in de oude Upanishaden en in de A-dvaita Vedanta filosofie. Het gaat om inzicht verkrijgen in de non–duale sfeer; vooral middels het beoefenen met een helder bewustzijn.

 

Het is een weg waarbij de energieën zich transformeren, ontplooien, ontwikkelen en uitbreiden in de ruimte met een universele aanwezigheid zonder grenzen en scheidingen, terwijl de gewone alle daagse wereld door blijft gaan. Het is de ervaring en kennis van het ademen met de ademenergie als onderdeel van de levensenergie. Centraal gesteld wordt het leren los te laten - vrij laten van energetische spanningen in lichaam en geest. Bevrijding op alle aspecten van zelf zijn.

De wereld is niet altijd hard en de geest is niet zonder materialiteit. De verbindende schakel is de adem ofwel de levensenergie.

 

Passage uit Brihadaranyaka Upanishad

“Wat is in alle dingen, Yajna valkya ?”

“Dat wat ademt door de inademing (prana), dat is je Atman dat in alle dingen is.

Dat wat ademt door de uitademing (apana), dat is je Atman dat in alle dingen is.

Dat wat ademt door de buikademhaling (vyana),dat is je Atman dat in alle dingen is.

Dat wat ademt door de longtopademhaling (udana) dat is je Atman dat in alle dingen is."

“Wat is in alle dingen?“

"Je kunt dat waaruit het zien voortkomt niet zien. Je kunt dat waaruit het horen voorkomt niet horen. Je kunt dat waaruit het denken voortkomt niet denken. Je kunt dat waaruit het begrijpen voorkomt niet begrijpen. Dat is je Atman, dat in alle dingen is."

De Upanishad zegt: de mens, heel de natuur leeft en functioneert dankzij de onzichtbare en onkenbare kracht die we ZIJN LEVEN noemen. Goddelijke Levenskracht. Als dat werkelijk tot ons doordringt is dat echt iets om stil van te worden.

 

 

Na diverse cursussen, opleidingen op het gebied van ontspanning en ademhaling / pranayama geven wij

op maat een aangepast programma naar de behoefte van de klant.

 Er wordt samen gezocht naar de beste manier om te ontspannen en hoe je dat kunt toepassen in het dagelijkse leven.

Individuele begeleiding 4 tot 5 keer (met eventueel vervolgtraject). 

E-mailen
Bellen
Map
Info